Użytkownik
Ale jak silnik pracuje a stoisz w miejscu to jak sie ma silnik schlodzic? hmm ale z tym osiadaniem oleju moze cos jest
sie nie znam tylko mowie co mi sie wydaje niech sie wypowie ktos co sie bardziej zna
olej ponieważ jest w obiegu i przechodzi przez chłodnice która jak wiemy oddaje ciepłu jest zawsze chłodniejszy od elementów silnika mimo iz motorek stoi w miejscu . ja zawsze daje sie mu troszkę uspokoić i nie mogę patrzeć na ludzi którzy dojeżdżają rozpędem do celu bo taniej . zawsze czekam az ten chłodniejszy olej który jest w chłodnicy przesmaruje i wystudzi trochę elementy silnika a ten gorący wpadnie do chłodnicy
SINHEAD napisał:
wrc12 napisał:
kuba86bb napisał:
Mam takie pytanie: czy da się w naszym bandycie przegrzać silnik?
nic mu nie będzie tylko dać mu pochodzić na wolnych obrotach trzymając go w pionie .
ty to jednak saiko jesteś
??????? co to jest saiko
wrc12 napisał:
olej ponieważ jest w obiegu i przechodzi przez chłodnice która jak wiemy oddaje ciepłu jest zawsze chłodniejszy od elementów silnika mimo iz motorek stoi w miejscu . ja zawsze daje sie mu troszkę uspokoić i nie mogę patrzeć na ludzi którzy dojeżdżają rozpędem do celu bo taniej . zawsze czekam az ten chłodniejszy olej który jest w chłodnicy przesmaruje i wystudzi trochę elementy silnika a ten gorący wpadnie do chłodnicy
o ile wiem chlodnica dziala tylko jak motocykl jest w ruchu i ped powietrza chlodzi olej/wode w zebrach. wiec stawianie go "zeby sie schlodzil" mija sie z celem bo on sie nie chlodzi tylko jeszcze bardziej grzeje...
Modern-Father
wrc12 napisał:
a grzejnikiem w domu tez machasz zeby oddawał cieplo ??
(Łukasz czyścisz mi laptopa)
Czejen napisał:
o ile wiem chlodnica dziala tylko jak motocykl jest w ruchu i ped powietrza chlodzi olej/wode w zebrach. wiec stawianie go "zeby sie schlodzil" mija sie z celem bo on sie nie chlodzi tylko jeszcze bardziej grzeje...
Mylisz się Czejen-ku
Chłodnica oddaje ciepło również na postoju.
Tak jak napisał Łukasz
wrc12 napisał:
olej ponieważ jest w obiegu i przechodzi przez chłodnice która jak wiemy oddaje ciepłu jest zawsze chłodniejszy od elementów silnika mimo iz motorek stoi w miejscu ...ciach ... zawsze czekam az ten chłodniejszy olej który jest w chłodnicy przesmaruje i wystudzi trochę elementy silnika a ten gorący wpadnie do chłodnicy
hymm ciekawa teoria ...
ale faktycznie cos w tym musi byc ....
bo na chlopski rozum ... przy jezdzie przy wysokich obrotach olej ma wiaksza temp a kiedy jest na postoju i paracuje w granicach 1k obrotow a olej krazy po sliniku grzeje sie oczywiscie ale i oczywiscie sie chlodzi przy tym ... 3ba by bylo wiecej poczytac o tym ciekawa teoria ... jak cos wynajde to ... dam znac.
Użytkownik
wrc12 saiko znaczy psychol :>
Modern-Father
Dam wam odpowiedź dlaczego musi popracować
Olej w misce olejowej po uzyskaniu normalnych warunków pracy osiąga temperaturę 85-130 C, w rejonie pierwszego rowka pierścieniowego do 220-230 C, a w rejonie łożysk głównych od 120o C do 160 C.
Już wiecie dlaczego?
Użytkownik
To na ile moto zostawiac wlaczone?2-5min starczy?
Modern-Father
Chwilkę z minutkę niech pochodzi i tyle.
Co myslicie o czymś takim?
http://www.moto-akcesoria.pl/index.php? … 81_410_408
Mowa oczywiście o 2 ostatnich pozycjach.
Zastanawiam sie czym sie mogą od siebie różnić (poza ceną - całe 1 zł )
Może jak bym to gdzieś w jakimś sklepie upatrzył to bym sie skusił ale napewno nie za taką kwotę
Ostatnio edytowany przez kuba86bb (2008-06-05 21:10:43)
Tomek napisał:
Dam wam odpowiedź dlaczego musi popracować
Olej w misce olejowej po uzyskaniu normalnych warunków pracy osiąga temperaturę 85-130 C, w rejonie pierwszego rowka pierścieniowego do 220-230 C, a w rejonie łożysk głównych od 120o C do 160 C.
Już wiecie dlaczego?
kurwa !
zwracam honor
Użytkownik
kuba86bb napisał:
Co myslicie o czymś takim?
http://www.moto-akcesoria.pl/index.php? … 81_410_408
Mowa oczywiście o 2 ostatnich pozycjach.
Zastanawiam sie czym sie mogą od siebie różnić (poza ceną - całe 1 zł)
Może jak bym to gdzieś w jakimś sklepie upatrzył to bym sie skusiłale napewno nie za taką kwotę
no ja tez o tym pomyslalem ale cena odstrasza :O