Użytkownik
czerech napisał:
tarczy raczej nie mam krzywej bo szum jest taki jednostajny, a kolo hamuje rownomiernie.
co do polki to jak bede mial lagi rowno z polka to wtedy miedzy polka a rama robi sie mala szczelinka i blokada kierownicy nie dziala.
*
Pewien jesteś że twoje moto nie miało jakiegoś delikatnego dzwoneczka ? :>
Może po ściąganiu koła klocki inaczej sie ułożyły i potrzebują "troche" kilometrow na dotarcie, ale przede wszystkim skupił bym sie na tym co koledzy Ci podpowiadają - wyczyścic wszystko i nasmarować. Możliwe, że tłoczki są zapieczone lub właśnie zabrudzone i ciężko chodzą. Powodzenia!
Powróce do tematu poniewaz usterka nie ustala.
Tak jak radziliscie wyczyscilem tloczki, ktore nie byly zbyt mocno zabrudzone. no i pomoglo na 2 dni:P Nie wiem czy znowu sie zabrudzily, czy to cos innego.
A moze to efekt konczacych sie klocków? moze zle uzylem smaru, bo uzylem go tylko na laczeniu tloczka z klockiem. Myslalem jeszcze ze moze caly zacisk za slabo odchodzi.
Interesuje mnie jeszcze czy to normalne, ze zdolalem wepchnac tloczki mimo ze zbiorniczek z plynem byl zamkniety.
P.S Jakie klocki hamulcowe doradzacie? jakas konkretna firma? moj Bandyta to 97r.
O klockach był cały temat poszukaj - wyrobisz opinie. Jak klocki masz na wykończeniu to może tak się dziać. W jakim stanie masz prowadnice klocków i prowadnice zacisku? Ja bym tam szukał przyczyny - tj rozebrać (wiele roboty nie ma) wyczyścić do czystego i przesmarować. Powinno pomóc.
a ja już nie mam kompletnie siły na trące klocki.... Zaciski wyczyszczone, nasmarowane smarem miedziowym, wycignełem nawet pierscienie zgrniające i rowki skrobełem z syfu. łapa wyczyszczona i nasmarowana, tarcze proste, uklad odpowietrzony i co i dupa;( koło robi może z pół obrotu. Klocki dotarte, niedługo się znowu skończą. Co mnie interesuje jak działają sprawne hamulce u kumpla w xj jest tak, że po zdjęciu nacisku z klamki, gdy powraca wytwarza się podcisnienie i widać jak tłoczki i klocki odchodzą od tarczy, u mnie zaobserwowałem powrót tłoczka ale klocki zostają, prowadnica klocka nasmarowana....
Ostatnio edytowany przez naked (2009-08-15 08:23:25)
przejedź prowadnice klocków drobnym papierem do zera - musi wrócić jak to dobrze zrobisz - teraz kwestia uruchomienia klocków