Użytkownik
Czejen napisał:
oj, tu sie nie zgodze. jak dla mnie motul robi najlepsze. ja jezdze na motul road plus, zajebiscie lepki, zajebiscie dobry. smaruje tak co 500 - 700 km
Muszę pochwalić firmę castrol za smarowidło do łańcucha, używam takowego i jest bardzo dobre, nie trzeba czyścić całego motocykla po nim
potrzebnie, potrzebnie. filtr drogi nie jest i dobrze jest zmienic przy kazdej wymianie oleju.
Modern-Father
Czejen napisał:
potrzebnie, potrzebnie. filtr drogi nie jest i dobrze jest zmienic przy kazdej wymianie oleju.
Oszczędność żadna powiedzmy ok.30 zł a problemy potem mogą być ogromne
Zwłaszcza że mało kto używa motocykla tylko do długich podróży.
Tylko wtedy miało by sens wymiana filtru co 2 zmiany oleju .Jeżeli jedna z nich wypadła by nam gdzieś w trasie.A wtedy wiadomo.Olej na każdej stacji klucz do korka w komplecie- A z filtrem byłby problem.
Witam! w związku z tym że i mnie czeka wymiana oleju w moto a bedzie to pierwszy raz w Bandicie to nie wiem czy wybrac sugerowany przes suzuki 10W40 półsyntetyk czy syntetyk 5W50,Castrol czy Motul to juz inna sprawa ponieważ wyczytałem ze ważniejsze od firmy jest czy to pełny syntetyk(podobno ubywa go minimalnie) czy pólsyntetyk którego ubywa dużo wiecej??no i jest to moto z 2005 roki z małym przebiegiem wiec może jednak zdecyduję się na syntetyk??
duzej roznicy w cenie nie ma a syntetyk chyba pewniejszy. np castrol r4, super olej
Modern-Father
A zalany jest półsyntetykiem,mineralnym czy nie wiesz ?
A firma wbrew pozorom też ma znaczenie:
I nie pytaj się co wlać bo każdy robi jak mu się widzi.
Ja każdym motocyklem jeździłem na półsyntetyku Motula.
Obecnie serwis(motor na gwarancji)leje półsyntetyk Shell Advance VSX4 .I też oleju nie bierze.
Inny serwis chciał lać Castrola półsyntetyk.Wszędzie w kraju i za granicą półsyntetyk do bandita.A dlaczego spytasz.
Bo olej i tak wymieniasz co 6 tyś i jak silnik ma brać olej to będzie brał i żaden olej oprócz mineralnego nic tu nie da.
To jest moje zdanie .Każdy robi jak uważa
No fakt! każdy robi jak uważa!!!A w serwisach leją oleje takie z jakimi firmami mają podpisane umowy dystrybucyjne i nijak sie to ma do ich walorów użytkowych a liczy się tylko kasa bo prowadzenie serwisu to biznes a nie akcja harytatywna prawda?? Gdyby iśc dalej to można powiedziec że w dzisiejszych czasach nie produkuje się złych olei!! Ale dzięki za pomoc!!
Użytkownik
ja wlewam Casrol 4t ale coraz wiecej widze opinii jest za motulem i nietylko na tym forum . Ale u mojego mechanika jest tylko castrol na to wyglada ze bede sam se robił i zmienie na motula .
Witam.
Jestem tu narazie nowy:)
Niedługo przymierzam się własnie do zmiany olejku w moim Bandziorku 600, niewiewm jaki olej był poprzednio nie mnej jednak motorek ma przejechane dopiero ok 10tyś i niewiem co mu wlać czy SYNTET. czy PÓŁSYNT. ?? Bo oznaczenie to 10W40 tak ??
Cena nie gra roli chodzi co bedzie dla niego lepsze.
Zastanawiam się nad MOTUL 5100 10W50 PÓŁSYNT.
Ostatnio edytowany przez Mad Jaro (2008-01-23 13:14:02)
Użytkownik
Ja mysle ze mozna by tez tak w Przywitalni zamiescic Posta tak czy inaczej WITAJ
Modern-Father
Mad Jaro napisał:
Witam.
Jestem tu narazie nowy:)
To widać
Ale również serdecznie witam i zapraszam do przywitalni
Niedługo przymierzam się własnie do zmiany olejku w moim Bandziorku 600, niewiewm jaki olej był poprzednio nie mnej jednak motorek ma przejechane dopiero ok 10tyś i niewiem co mu wlać czy SYNTET. czy PÓŁSYNT. ?? Bo oznaczenie to 10W40 tak ??
Cena nie gra roli chodzi co bedzie dla niego lepsze..
Jak nie wiesz co było lane to lej półsyntetyk
Zastanawiam się nad MOTUL 5100 10W50 PÓŁSYNT
Moim skromnym zdaniem jeden z lepszych olei motocyklowych
Godfather
Witamy (zapraszamy do przywitalni - napisz kilka słów o sobie),
zalej go Motulem 5100 jak napisałeś (chyba najlepszy olej na rynku), a generalnie do olejniaków zaleca się półsyntetyk 10w40 a jak nie wiesz co było lane to tymbardziej taki.
Użytkownik
Jaki najlepiej stosować olej? Szykuję się do wymiany oleju, będzie to moje pierwsza wymiana i nie chcę popełnić błędu. No i drugie pytanie jaki olej Wy stosujecie? Osobiście myślałem o półsyntetyku Castrol Power.